Events

Virgilius Moldovan – MEATING – există artă urâtă?

iulie 20, 2017

„Era întuneric. Ploaia bătea departe, afară.

Și mă durea mâna ca o ghiară

Neputincioasă să se strângă

Și m-am silit să scriu cu unghiile de la mâna stângă.” – Tudor Arghezi

„Ce a vrut să spună autorul?” Aceasta era întrebarea pe care profesoara de română ne-o adresa la fiecare nouă operă studiată. De această dată, însă, a folosit o altă întrebare: „De ce credeți că folosește expresii urâte?” Dacă la prima întrebare ne-am fi aventurat să răspundem în cor, la aceasta n-am știut ce să răspundem. Și-așa am făcut cunoștință cu estetica urâtului. Am fost curioasă de contextul în care Arghezi a scris poemul Flori de mucegai și aveam să aflu că au fost poezii scrise în perioada în care acesta s-a aflat în închisoare. Iar apoi o altă curiozitate mi-a încolțit în minte: ce înseamnă urât? Vizita în dicționar mi-a lămurit sintagma și am aflat că urâtul este echivalent cu diform, hidos, monstruos, schimonosit. Dar cumva, deși aveam explicația cuvântului, nu mi-a lămurit și sentimentul care este atașat de acest cuvânt. Când ceva este urât, este el urât din absolut toate punctele de vedere?

Și-apoi m-am gândit la oameni. Sunt aceștia frumoși sau urâți? Poate vorbim de o persoană urâtă la exterior și frumoasă la interior, dar și viceversa. Și-atunci, este urât sau frumos acel om? Jean Cocteau a spus că „Arta produce lucruri urâte care cel mai frecvent devin frumoase cu timpul. Moda, pe de altă parte, produce lucruri frumoase care întotdeauna devin urâte cu timpul.” Deci contextul și timpul par să dicteze eticheta de frumos sau urât care este pusă pe o piesă vestimentară sau pe o operă de artă.

Toate aceste idei mi-au venit în minte pe măsură ce aflam mai multe despre sculpturile lui Virgilius Moldovan, un artist brașovean mutat de mai bine de 3 decenii în Viena. În calitate de blogger ambasador al evenimentului Baroque || Urban, dar mai ales în calitate de om curios, am fost extrem de intrigată de munca pe care artistul a depus-o în crearea sculpturilor cuprinse în expoziția MEATING. Aceasta va fi expusă în incinta Muzeului de Artă din Timișoara pe perioada 21 iulie-12 septembrie 2017 și conține sculpturile impresionante realizate de Virgilius Moldovan, care ating chiar și 3 metri înalțime, dar și o instalație „flux ID” semnată de tânărul Vlad Jelmărean.

De ce am început cu poezia lui Arghezi și estetica urâtului? Deoarece fiecare dintre cele 4 lucrări de pictură în ulei pe pânză, dar și cele 24 de sculpturi, realizate din bronz, ghips, rășină și silicon, reprezintă tipologii umane și personaje politice sau istorice în ipostaze nude, controversate. Conceptul de corporalitate și greutate al lucrărilor lui Virgilus Moldovan, de unde și termentul de MEATING (ortografia fiind în mod deliberat alterată), va fi transpus în lumea digitală prin intermediul instalației lui Jelmărean, un tânăr de doar 21 de ani. Această instalație ridică un semn de întrebare celor prezenți: „poate digitalul să preia conștiința individului modern, lăsând “carcasa” carnală să devină un simplu obiect destinat alterării și, în final, distrugerii?”  La această întrebare vor reuși să găsească un răspuns doar cei care vor călca pragul expoziției.

Vernisajul are loc vineri, 21 iulie 2017, începând cu orele 18:30 la Muzeul de Artă din Timișoara în prezența celor doi artiști, a directorului muzeului, Victor Neumann, a curatoarei Ana-Daniela Sultana, a organizatorilor Asociația Festivalului Baroc Timișoara, META Gallery, precum și a partenerilor și sponsorilor proiectului.

Eu una sunt extrem de curioasă de fiecare lucrare în parte, de estetica urâtului pe care voi avea ocazia s-o văd mai departe de poeziile lui Arghezi, dar și de răpsunsul la întrebarea: ce a vrut să spună artistul, răspuns pe care mi-l voi forma singură. Deoarece uneori îmi doresc să mă descotorosesc de toate etichetele impuse de alții și să-mi dau voie să fiu eu formatoarea opiniilor proprii.

*Accesul vizitatorilor pe tot parcursul expoziției se supune orarului muzeului (Marți – Duminică: 10:00-18:00) și nu este recomandată persoanelor sub 18 ani.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply virgilius moldovan octombrie 28, 2017 at 7:16 pm

  Frumos textul.,ii aprecie sinceritatea si viclenia compozitiei

  • Reply Anca Sorca noiembrie 16, 2017 at 11:23 am

   Mulțumesc pentru apreciere, domnule Moldovan! Vă mai așteptăm la Timișoara și cu alte expoziții.

 • Reply Mirela iulie 20, 2017 at 5:22 pm

  Anca, ai scris un text minunat, lipsit de prejudecati si plin de substanta! Multumim si de abia te asteptam maine, la vernisaj! ?

  • Reply Anca Sorca iulie 20, 2017 at 5:27 pm

   Mulțumesc, Mirela ☺️ Abia aștept și eu să ne vedem mâine!

  Leave a Reply