Events

Rescriem Povestea împreună cu Verde pentru Biciclete

aprilie 2, 2017

„Toate lucrurile care sunt pline de amintiri degajă o visare care te îmbată și care te face să mergi rătăcind mult timp.” – Victor Hugo

Îmi amintesc de prima mea bicicletă. Era vișinie, aveam 6 ani și îmi propusesem să învăț singură să merg pe ea. Tatăl meu lucra la o fermă în afara Șimleului, iar la sfârșit de săptămână mergeam la el împreună cu mama. O cameră lângă cea în care dormeam era goală. Îmi era teamă să mă lovesc de pietrele sau pământul de afară, așa că am ales acea cameră cu ciment pe jos drept locul inițierii și învățării. Tot ce făceam era să merg dintr-o parte în alta după care mă întorceam la locul de pornire. A fost un exercițiu la care m-am supus câteva ore bune într-o zi și am repetat acea zi de nenumărate ori. Când, într-un final, am simțit că pot merge dintr-un capăt al celuilalt fără să cad, am început să mă învârt în cerc, pe bicicletă. După alte zeci de astfel de repetări în cerc, am decis că am suficient curaj încât să ies afară.

Deși de la 9 ani n-am mai avut bicicletă până la vârsta de 22 de ani, n-am uitat să merg pe ea. Deci vorba aceea că orice lucru e „ca mersul pe bicicletă”, adică îți vei aduce aminte pe măsură ce te reapuci, este foarte adevărată. Cam acestea sunt crâmpeiele de amintiri pe care memoria mea conștientă a ales să le păstreze despre inițierea în lumea bicicletelor, iar pe măsura trecerii timpului, altele s-au lipit de ele și au căpătat o altă formă.

Parisul lui 2014

O altă frântură de amintire pe care o am despre biciclete se întâmpla în iulie, pe când mă plimbam cu barca pe Sena. Mă aflam pentru prima dată în orașul la care visasem ani de-a rândul să ajung și totul mi se părea exact ca în închipuirile mele. Sau destul de aproape. Și-apoi am văzut o franțuzoaică cu o fustă înflorată mergând pe bicicletă. A fost un moment exact ca în cărțile poștale în care o femeie șic își face apariția pe străzile pline ale orașului, turnul Eiffel tronează în spatele ei și în coșul de nuiele atașat de bicicletă tronează câteva baguettes și flori colorate. Toată cartea poștală este învăluită într-o lumină difuză și dacă tragi aer în piept, aproape că poți simți mirosul de pâine caldă și flori proaspete de primăvară.

Aceste două amintiri s-au lipit în mintea mea și au dat naștere unor colaje care mi se repetă de fiecare dată când mă gândesc la prima mea bicicletă, la plimbarea de pe Sena sau la întâlnirile pe care le am cu bicicliștii orașului. Duminica viitoare însă voi mai adăuga încă o frântură colajelor minții mele deoarece voi participa la primul eveniment marca Verde pentru Biciclete din acest an. Și pentru că nimic nu este întâmplător, tema Pedalării de Primăvară din 9 aprilie este: Rescriem Povestea. În mintea mea povestea biciclitului se va rescrie fără dubiu, ținând cont de felul selectiv în care aceasta alege de fiecare dată să-mi lipească evenimente, oameni, locuri și trăiri unele de altele. Se vor lega 9 kilometri parcurși de la Halele Timco, locul în care ne vom întâlni începând cu orele 10, până la ultimul punct de oprire din plimbare: Piața Libertății. Amintirilor mele se vor mai lipi baloane colorate, fețe zâmbitoare și oamenii din toate categoriile de vârstă cu care mă voi întâlni.

Abia aștept să ne facem din duminica viitoare un colaj plin de bucurie, senin și biciclete colorate. Și, de ce nu, să rescriem povestea plimbărilor pe două roți din Timișoara!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply