Events

Lecțiile învățate la Conferința Carieră în Ctrl #angajatvsfreelancer

noiembrie 7, 2016

În zilele de școală priveam spre viitor la fel cum un copil pofticios privește spre vitrina cu prăjituri. Mi se părea că scăpând de școală și intrând în câmpul muncii voi avea parte de tot timpul din lume: n-o să mai am teme, aveam să mă scap de lecțiile obligatorii și de profesorii mai puțin simpatici. În ultimul an de master, la fel ca în orice altă categorie în care experimentăm o ultimă dată, am început să regret dorința de copil fraged la minte și să mă întreb dacă o să mai am ocazia să învăț în viața asta. Ei bine, învățarea nu se termină niciodată, doar capătă alte forme pe măsură ce creștem. Profesorii sunt întruchipați în traineri, mentori, antrenori sau cărți, iar lecțiile din manualele școlare iau forme de cursuri online, workshop-uri sau conferințe.

Săptămâna trecută, în 4 și 5 noiembrie, am luat postura învățăcelului în cadrul conferinței Carieră în Ctrl: #angajatvsfreelancer, iar bagajul pe care l-am câștigat capătă o valoare mult mai mare dacă îl împărtășesc și cu voi. De vreți să aflați doar rezumatul rezumatului acestui eveniment, acesta este: #ziua1 – conferință cu speakeri din multiple domenii, iar #ziua2 – workshop-uri de: branding personal, time management și legal issues.

 

Dacă sunteți curioși de rezumatul mai extins, trecut prin filtrele proprii, atunci puneți lumea înconjurătoare pe hold și citiți mai departe. Poate descoperiți o idee pe care s-o preluați sau o informație care vă poate fi de un real ajutor.

Oameni de diferite vârste au forfotit dis de dimineață cu badge-uri atârnate de gât, iar mirosul de cafea a împânzit aerul. Teo (comediat, Nimic Nou, Sector 7 și Între Showuri) moderatorul conferinței, a piperat întrebările adresate vorbitorilor cu umor, iar asta a dat întregii zile o notă haioasă, o zi în care s-a dezbătut un subiect cu greutate: să fii angajat sau freelancer? În cadrul celor 4 paneluri de discuție scena a fost ocupată de oameni din ambele tabere, cu diferite niveluri de experiență și perspective interesante de ascultat. Prima zi, implicit conferința, s-a încheiat în Alt Club, iar prioritățile care au trecut sub lumina reflectoarelor au fost acelea de a lega prietenii, de a dansa și de a bifa o seară cu amintiri de poveste.

Procesul de învățare e distractiv

Cea de-a doua zi a fost una extrem de practică în care lecțiile, oamenii, dezbaterile și întrebările au fost la un nivel superior decât cel imaginat de mine. Mi-am încheiat și această zi cu un zâmbet larg pe față, dar mai ales cu o listă vastă de lecții și momente:

 • fiecare om mi-a oferit o altă perspectivă asupra noțiunii de muncă și uneori este grozav să știi ce altă abordare mai poate avea aceeași situație
 • m-am întâlnit cu oameni dragi pe care nu i-am văzut de ceva vreme și am reușit să mai povestim mai mult decât cu un like și un thumbs up
 • am cunoscut oameni de valoare (sufletească și intelectuală)
 • am avut ocazia să pun și să mi se pună întrebări, un proces pe care îl văd ca un pas mai departe spre cunoaștere
 • am ieșit din zona de confort fie că am ridicat mâna pentru a pune o întrebare sau am povestit o situație delicată în care am fost pusă

cariera-in-control4

 • timpul petrecut l-am investestit în mine atât din punct de vedere profesional, cât și uman
 • am descoperit surse de inspirație atât din ceea ce au spus cei din jurul meu și din experiențele lor
 • să includ în suma pe care o cer altora și timpul alocat cu învățarea, fie că e vorba de salariul negociat (dacă sunt angajat), sau de suma cerută unui client (dacă sunt freelancer)
 • nu există un procent corect pe care trebuie să-l investim în promovare versus munca efectivă, indiferent dacă vorbim de o companie sau de un freelancer. Secretul la care puțini ajung, atunci când calitatea unui serviciu sau un produs este la un nivel superior, ține de găsirea echilibrului între acestea două
 • să fii un șef bun înseamnă să fii un șef bun în primul rând cu tine, dar totuși nu prea bun
 • „Brandul este ca o bucată de pământ: poate fi cultivat sau poate fi lăsat în paragină.” – Ștefan Liuțe (Co-fondator și Strategy Director Storience UK)
 • că avem cu toții 86.400 de secunde în fiecare zi și ține doar de noi ce valoare îi dăm fiecărei secunde. Mai jos vă invit să urmăriți și video-ul pe care Ovidiu Stroescu (Senior Consultatn OD&M a Gi Group) ni l-a împărtășit în cadrul workshop-ului de time management

 • un time management eficient (care folosește resurse minime) și eficace (care îndeplinește scopul stabilit inițial) înseamnă includerea în planificarea zilnică și o marjă de timp pentru lucruri neprevăzute
 • time management mai înseamnă două lucruri vitale: control și decizie
 • dacă vrei să devii mai bun decât ai fost ieri, atunci învățarea trebuie să devină parte din viața ta de zi cu zi

Mi-a plăcut tare mult să fiu o mică parte a acestui eveniment și știu că toate lecțiile pe care le-am deprins îmi vor ajuta într-o zi. Chiar dacă nu știu care vor fi pașii mei următori, știu că privind la un moment dat înapoi voi putea lega punctele între ele.

cariera-in-control3

Acest proiect foarte fain care mi-a oferit atât de multe lecții a fost finanțat de Ministerul Culturii, organizat de Ctrl-D, sponsorul principal a fost [e-spres-oh] Academy, best HR Sponsor Gi Group România, partenerii logistici: Zelist, Oveit, Interlink Banat, iar fotografii care au imortalizat stările și oamenii acestor 2 zile de 4 și 5 noiembrie au fost: Flavius Neamcius și Dragoș Jivan.

#angajatvsfreelancer

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply