Events

Dragă femeie, fii o boabă de cafea! – The Woman

martie 23, 2017

Dragă femeie,

Sper că luna martie te-a surprins, bucurat și încântat până peste măsură, în speță în zilele cu însemnătate din calendar. Cu mine minunatul martie a fost generos, mi-a scos povești în cale, m-a readus aproape de prieteni dragi și m-a expediat la Cluj, exact în miez de lună. În 13 martie zburam spre Cluj, locul în care mă aventuram spre The Woman, cea mai mare conferință de leadership din România. Cu un sac de bucurie în suflet m-am reîntors în inima unui oraș de care mă leagă multe amintiri frumoase. Și cum nu se putea mai bine, prietena mea cea mai veche mi-a fost gazdă și ne-am povestit inimile una alteia cu poftă, bucurie și nostalgie.

În 14 martie, ziua cea dintâi a conferinței, mi-am luat cărțile de vizită, tocurile și nerăbdarea și m-am prezentat cu încredere la Grand Hotel Italia, un hotel cu detalii atent împrăștiate pe jos și pretutindeni. Uite, aici ai un mic preview.

Atmosfera nu se putea să fie una mai potrivită pentru această conferință de leadership care a strâns peste 500 de femei din toate colțurile tării și chiar a lumii. Desigur, nici domnii nu au lipsit, însă numărul lor a fost unul destul de mic. Cele două zile ale evenimentului, prima destinată workshop-urilor și a doua axată pe conferință și gala de premiere mi-au dat ocazia să aud povești fascinante, să cunosc doamne de o frumusețe sufletească mare și să mă împrietenesc cu femei care până atunci îmi erau străine.

Ziua I – workshop-urile

În cadrul zilei de 14, au avut loc 3 paneluri de discuții, fiecare împărțit pe 3 sesiuni de discuții, însă mi-am dorit să particip la câte o parte din toate cele 3 pentru a lua contact cu cât mai mulți speakeri.

În cadrul primei sesiune la care am participat, The creative process in our education, m-am așezat la masă cu Gio și Anca, două doamne pe care le cunoșteam deja, ambele fiind din Timișoara. Mi-a fost greu să sparg gheața de la început, dar la fel ca și tine, uneori începutul mi se pare mai greu. Cu cât locul, ambianța și contextul devin mai familiare, cu atât îți este și ție mai ușor să te deschizi în fața celorlalți. În această primă oră, Lucia Ciucă – managing director la Quantum Data Science – ne-a vorbit despre date, cum se interpretează ele, cum le folosim pentru a ne promova produsele, serviciile sau cum ajungem efectiv la piața pe care ne interesează. Recunosc, această discuție mi-a creat disconfort, eu nefiind o fană înfocată a datelor, cifrelor sau graficelor. Mi-am dat seama pe parcurs că ele pot deveni distractive sau chiar creative dacă sunt prezentate sau explicate pe înțelesul tuturor. Mi-am adus aminte de școală, acolo unde datele erau albe sau negre, cu plus sau minus, negative sau pozitive. Mi-ar fi plăcut ca ele să prindă contur, să aibă nuanțe, să fie folosite în mod distractiv și să fi învățat să prind mai mare drag de ele.

Cea de-a doua secțiune, în cadrul căreia m-am așezat la masă alături de femei pe care nu le cunoșteam, a fost una puternică, dansantă și cu savoare! Into the heart of leadership – OVER THE EDGE! – a fost prezentat de Monica Eugeniu, managing director la Learning About® și aici discuția a fost marcată de 4 stâlpi esențiali pe care se bazează orice proces de leadership:

  1. Pasiunea
  2. Disciplina
  3. Focusul
  4. Sacrificiul

După discuții doamna Monica ne-a ridicat de la mese și ne-a pregătit un moment adevărat de leadership printr-o demonstrație muzicală. Fiecare ne-am ales câte un instrument muzical de percuție dinainte pregătit și împreună, la semnalul sau îndemnul ei, am format cea mai mare trupă de fete din câte a existat vreodată. Aș spune chiar o simfonie formată din tobele conga, maracas, tamburinele, trianglurile și alte câteva instrumente.

Și înainte să trec la ultima secțiune la care am participat în această primă zi, doresc să-ți las o povestioară care mie mi-a plăcut tare mult. Se spune că fiecare om are puterea de a schimba lumea, sau cel puțin o parte din lumea lui, cea în care trăiește și care îl înconjoară. Unii însă, din motive de teamă sau de ce ar putea spune ceilalți, se lasă ei schimbați. Iar analogia dintre oameni și anumite alimente este esența acestei povești. Dacă iei un cartof și-l fierbi în apă, la un moment dat, acesta se va înmuia. Același procedeu la care este supus un ou îl va transforma pe acesta în interior, devenind mai dur. Dacă, în schimb, se ia chiar și o boabă de cafea, aceasta nu doar că nu-și va schimba consistența, dar va colora apa și va împrăștia în jur un miros suav. Boaba de cafea este singura care a reușit să schimbe mediul în care a fost pusă, apa. Îndemnul pe care l-am primit și pe care vreau să ți-l transmit și ție este să fii o boabă de cafea. Să schimbi în frumos lumea din jurul tău și să nu lași factorii externi să te înmoaie sau să îți împietrească interiorul, inima!

Ultima, dar nu și cea din urmă sesiune la care am participat este cea în care Mirela Bucovicean, fondator Molecule F, a răspuns întrebărilor venite din sală, a oferit soluții la probleme ridicate și a „dat din casă”, tocmai pentru a împărtăși din vasta ei experiență de muncă. A insistat pe autenticitate, fie că a făcut referire la branding-ul personal al fiecăreia în parte sau la cel al companiei. Ce mi-a plăcut însă și mai tare la Mirela este că la sfârșitul zilei, când toată lumea era pe picior de plecare, ea a rămas la o discuție cu 5 doamne și domnișoare care i-au solicitat unele sfaturi țintite pentru business-ul lor. Am asistat și eu de curiozitate să văd ce anume se discută și ajutorul sincer pe care l-a dat Mirela m-a impresionat. Poate este doar o preconcepție de-a mea, însă nu mi-a fost dat să aud că un antreprenor dă sfaturi specifice fără să perceapă o taxă sau un „ceva” în schimbul timpului acordat. Atunci am concluzionat că denumirea ultimei sesiuni a primit denumirea precisă și adevărată: Ask me anything! Și ca și mic insight, urmează în curând să public și interviul pe care i l-am luat Mirelei în cadrul conferinței. A fost o discuție tare frumoasă, una în care mi-am dorit să-i descopăr mai degrabă sufletul și mai puțin femeie de afaceri, o laturăa Mirelei care poate fi citită în atâtea alte interviuri deja existente.

Cu aceste povești frumoase, cu exemple de luat aminte, cu muzică în suflet și cu bucurie am plecat spre casă. Nerăbdarea a fost tare mare pentru a afla ce avea să-mi pregătească următoarea zi, conferința în sine. Asta, dar și poveștile femeilor care au urcat pe scenă înaintea noastră, ți le voi povesti, dragă femeie și prietenă, într-un nou articol în zilele care urmează!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply